Bygga eget växthus – är det möjligt?

Drömmer du om ett eget växthus? För många slutar detta just vid en dröm. Man kollar olika lösningar och man tittar igenom leverantörerna olika kataloger, men inser ganska snabbt att det också kan komma att kosta ganska mycket pengar. Att själv bygga ett växthus blir å sin sida ett alltför stort projekt. Eller?

Faktum är att det inte behöver vara så svårt att bygga ett eget växthus. Idag väljer fler och fler villaägare att komplettera sin trädgård med ett växthus och genom detta också kunna odla vissa grönsaker, blommor och annat för egen maskin. Detta samtidigt som man också får en plats för själslig rekreation och för att kunna ladda sina batterier. Något som också är nödvändigt i våra alltmer uppskruvade och stressade liv.

Hur bygger man då ett växthus? Det finns en massa olika alternativ och vi tänkte titta närmare på några av dessa. Först och främst dock så gäller det absolut viktigaste och det är att skapa en stabil grund. Tänk på att marken ska vara plan och att den ska klara av att bära upp tyngden av växthuset. Ett tips är att ta hjälp med detta och anlita ett företag som hjälper till att gjuta en stabil platta. Det ger dig alla möjligheter att få ett stabilt och hållbart växthus i framtiden. Över plattan kan du sedan välja vilket typ av golv du vill ha och exempelvis välja mellan natursten, grus eller varför inte trä eller tegel?

Bygga växthus i plast – fördelar

Man kan välja att bygga växthus i plast och genom detta också få några fördelar. Dels är plast enklare att bygga med och du behöver inte vara fullt lika försiktig som med glas. En annan fördel med plast är att det är stabilt sett till att eventuella vibrationer i marken inte kommer att påverka: plast går inte sönder. Väljer du, vilket rekommenderas, kanalplast så får du dessutom ett välisolerande material med en lång livslängd. Priset är en annan fördel.

Nackdelarna med plast som material för ett växthus är att det inte släpper igenom solen på samma sätt som glas. Dessutom mörknar plast i takt med åren och det gör att ljusinsläppet reduceras ytterligare.

Bygga växthus i trä – skapa en stabil stomme

Många fabrikstillverkade växthus kommer med en stomme i stål eller i aluminium. Det är snyggt och sobert, men om man jämför med trä så når man sällan samma harmoni och känsla. Trä är ett levande material – på gott och ont – men det är också ett tacksamt material att jobba med.

Du kan skapa en stomme som blir stabil i år efter år och som verkligen också skänker en extra dimension till din trädgård. Väljer du trä så väljer du den svenska byggtraditionen och du väljer att förvalta ett arv.

Ett bra val, men var även beredd på att jobba lite med underhåll och stötvisa renoveringar. Gällande träval så är det viktigt att du väljer trä som klarar av fukt och som är motståndskraftigt mot röta. Kolla alltid upp detta med bygghandeln och se vad de rekommenderar. Tryckimpregnerad furu är ett exempel på ett träslag som brukar vara gångbart.

Bygga växthus i glas – hitta billiga fönsterpartier

Glas är för många det givna valet då det kommer till växthuset. Fördelarna är att man får ett estetisk tilltalande växthus som dessutom ger växtligheten överlägsna förutsättningar – detta tack vare det ökade ljusinsläppet. Glas är emellertid dyrt att köpa in och det är – av förklarliga skäl – också ganska riskabelt att använda sett till att det går sönder.

Det krävs dels en stabil stomme för att förhindra rörelse från tjälen och dels så krävs det också att man har kraftiga spröjsar: detta särskilt i norra delarna av Sverige. Glaspartier är dyra, men här finns det också undantag som går att titta närmare på. Idag har du fördelen av att leva i en teknologisk tid där man kan göra riktigt fina affärer på andrahandsmarknaden.

Håll utkik – skapa gärna bevakningar – på Blocket, på lokala köp-och sälj-sidor på Facebook eller försök att etablera en kontakt med lokala byggföretag. Det senare brukar vara gångbart då dessa – samband med rivning – kan kontakta dig om fönster med kraftigt spröjs skulle dyka upp och står inför att kasseras.

Behövs bygglov för växthus?

Slutligen: behöver man bygglov för växthus? Svaret är nej – och ja. Allt handlar om hur stort du ska bygga. Vill du bygga ett växthus som är mindre än 15 kvm – och med en nockhöjd på max 3 meter – så behövs inget bygglov. Där räknas det som en Friggebod och en sådan byggnation är bygglovsbefriad.

Du kan även bygga större och upp till hela 25 meter2 utan ett bygglov. Ett växthus kan nämligen räknas som ett Attefallshus och för detta krävs inget bygglov – men däremot så behöver du ett startbesked från byggnadsnämnden i din kommun. Tänk även på att höjden räknas och att det inte får vara högre än 4 meter från mark till taknock. Även avståndet till grannen ska tas i beaktning. Max 4.5 meter från din tomtgräns får du bygga – om du inte har ett tillstånd från den granne det berör.

Ska du bygga ett större växthus än så? Ja, då kommer du att behöva ansöka om ett bygglov innan du sätter igång.