Kategorier
Artiklar

Asfaltera uppfart? Välj rätt företag!

Funderar du på att asfaltera din uppfart? I så fall så ska vi först och främst säga att du gör ett bra val. Att låta asfaltera en uppfart är att välja en både hållbar och estetiskt tilltalande lösning. En lösning som dessutom inte kräver något underhåll utöver att du med jämna mellanrum tar fram trädgårdsslangen och spolar ytan ren. Det finns dock saker att tänka på också. Alla fördelar som kommer med en asfalterad uppfart förutsätter ett professionellt jobb. 

Väljer du att på egen hand asfaltera uppfart så kommer du inte att få ett hållbart resultat. Många villaägare ser detta som ett lämpligt projekt att sjösätta under sommaren, men man saknar både kunskap och de maskiner som krävs för att jobbet ska bli bra. Till en början kan allt se perfekt ut och man tror sig ha lyckats med jobbet. Men, redan efter en vinter så kan man se hur sprickor bildas och hur större tjälskott börjar synas. Detta innebär att man måste korrigera och – om det vill sig riktigt illa – helt göra om asfalteringen. De pengar man sparar in rent initialt på att göra jobbet på egen hand kommer att förloras på sikt. 

Rådet är att man tar professionell hjälp med att asfaltera uppfart. Även här finns emellertid vissa saker att tänka på. Att man väljer att anlita ett företag är nämligen långt ifrån synonymt med att man väljer att anlita ett professionellt sådant.  

Hitta ett professionellt företag för din asfaltsläggning 

Det finns stora skillnader i kvalitet mellan olika företag inom asfaltsläggning. En sak som man direkt måste vara medveten om som villaägare är att det finns många skojare i omlopp. Är du en vän av tidningar så har du säkert stött på ett fenomen som förekommit under en längre tid i Sverige. Ett fenomen som innebär att kringflackande sällskap åker omkring sommartid och erbjuder villaägare att asfaltera uppfart – eller exempelvis måla om eller lägga tak. Det handlar om utländska hantverkare som hittat en lucka som de försöker täppa till. 

Som villaägare kan det vara svårt att motstå frestelsen. Man blir erbjuden en asfaltering till en bråkdel av kostnaden för vad det skulle kostat att anlita ett svenskt företag och där betalningen i fråga sker svart. Jobbet blir klar på någon dag och sedan står man där med en ny – till synes perfekt – asfalterad uppfart. Detta är problematiskt sett till att jobbet sällan håller den kvalitet man har rätt att förvänta sig. 

Många villaägare blir lurade 

Redan efter den första vintern börjar asfalten spricka och bli ojämn. Plötsligt står man där med en uppfart som inte håller måttet och då börjar också nästa problem. Hur får man tag i företaget som utfört jobbet – och hur ska man få dessa att korrigera felen? 

Här kan vi direkt säga att det är omöjligt. De nummer som angivits är ofta felaktiga och även om man skulle lyckas lokalisera företaget så finns det inga avtal eller kvitton på arbetet. Du har ju betalat svart, eller hur? Inte sällan så kan även hotfulla situationer äga rum. Plötsligt vill företaget ha mer betalt än vad man kommit överens om till en början och detta kan innebära att man som privatperson pressas till att betala extremt mycket pengar för ett riktigt dåligt jobb. 

Nyckeln ligger i att välja ett professionellt företag som är registrerat i Sverige, som har F-skatt och som både har goda referenser och rätt maskiner för att göra jobbet. Det kostar några kronor mer, men på köpet så får du ett resultat som står sig år ut och år in och där du även kan kontakta företaget om någonting skulle visa sig behöva korrigeras. Det handlar om en ren investering.