Kategorier
Artiklar

Tips för en miljövänlig lägenhetsrenovering

Genom att tänka sig för innan man sätter igång med renoveringen kan man spara både på miljön och på sina pengar. Många gånger går ekonomiska- och miljömässiga fördelar hand i hand. Vi ger några handfasta tips på hur du renoverar klimatsmart.

Återbruka din gamla inredning

Skall du till exempel renovera ditt kök så kan det vara bra att fundera över hur stor renoveringen egentligen behöver vara. Kanske behöver du inte köpa ny köksinredning utan kan lacka om luckor och skåp samt byta handtag? Den typen av förändringar gör stor skillnad till ett lågt pris för både dig och miljön. 

Har du trägolv hemma skall du i första hand se om dessa går att slipa och lacka om istället för att lägga nytt golv. Trägolv som blivit slipade och fått en ny ytbehandling ser ut som nya. 

Om du gärna vill köpa nytt kan du försöka sälja eller skänka bort din gamla inredning så att den kommer någon annan till nytta. Flera välgörenhetsorganisationer tar emot gammal inredning, de kan till och med komma och hämta upp i vissa fall. 

Använd miljövänliga material

När du skall måla om eller byta ut inredning och textilier kan du titta efter miljövänliga material. Vissa färger är svanenmärkta och många företag har de senaste åren tagit fram produkter som är mer miljövänliga och som ger ett mindre klimatavtryck. Det kan tillexempel vara möbler av återvunnen plast eller skåp gjorda av pet flaskor. 

Köper du nytt trä bör det vara FSC-märkt. EN FSC- märkningen betyder att träet har producerats på ett hållbart sätt och att man tagit ansvar för både människor och miljö. 

Ett annat bra sätt att få ner sin miljöpåverkan är att köpa sin inredning och material second hand. Det går att få tag på många fina möbler, textilier och annan inredning på andrahandsmarknaden. Du kan till exempel kolla på Facebook marketplace eller på Blocket.se efter nya favoriter.

Anlita en grön hantverkare

Gröna hantverkare har koll på hur du minimerar miljöpåverkan vid en renovering och använder alltid miljövänliga material när de arbetar. De hjälper dig ta hand om ditt avfall på bästa sätt och ser till att det som blir över återvinns på rätt sätt. Genom att anlita en grön hantverkare får du många tips på hur du kan göra din lägenhetsrenovering i Stockholm än mer klimatsmart.