Kategorier
Bostad

När är det dags att dränera huset?

Några tecken på att det börjar bli dags att dränera huset är att färgen flagnar och det uppstår fuktfläckar i källaren. Bor du i Stockholm finns det gott om företag som utför markarbeten.

Som villaägare kan det vara bra att tänka på att se över dräneringen ungefär vart 30:e år. Beroende på hur bra arbetet gjorts kan det hålla längre men det kan också vara bra att vara observant på tidiga tecken.

Tidiga tecken är att färgen flagnar och det uppstår fuktfläckar såväl invändigt som utvändigt. Bristande dränering leder till att fukt och vatten inte leds bort tillräckligt. Det i sin tur kan leda till problem med fukt i grund och källare. Som husägare är det alltid bra att be om en inspektion om du misstänker du har problem med dräneringen. Många företag i Stockholm som arbetar med markarbeten arbetar även med dränering.

Omfattande markarbete vid dränering

Vissa typer av husgrunder kräver stor aktsamhet när man gräver, en känsligare form av husgrund är torpargrunden. När man utför markarbetet runt omkring huset är det därför viktigt att man gräver varsamt och med rätt teknik. Att dränera runt huset är ett stort arbete och som med rätt utrustning och maskiner går betydligt snabbare. Du kan själv hyra maskiner och utföra arbetet om du är tillräckligt händig, men om du anlitar någon får du ett professionellt utfört arbete med garanti. Då håller arbetet även längre och du riskerar inte att det uppstår skador på husets grund.