Kategorier
Bostad

Rätt fönster sänker energiförbrukningen och höjer fastighetens värde

Funderar ni på att byta fönster? Fönster är en stor del av ett hus och att både tänka på utseende och energibesparing är ofta viktigt. Här följer några tips på hur man hittar rätt fönster.

Gamla fönster av bra kvalitet brukar man säga att det är bättre att renovera än att byta ut. Har man däremot fönster som är från sextio- och sjuttiotalet så vinner man ofta mycket på att byta ut dem. Under den tidsperioden masstillverkades nämligen fönster och man brydde sig inte om kvalitet och u-värde. Genom att uppdatera fönster och välja kvalitativa sådana med ett lågt u-värde kan inomhusklimatet förbättras avsevärt. Värmen blir jämnare under årets alla årstider och energiförbrukningen går ner. Dessutom brukar nya fönster hjälpa till att hålla störande buller ute. Väljer man fönster som passar bra till huset och som lyfter estetiken höjer man också husets värde avsevärt.

Slarva inte med monteringen

Monteringen av fönster är nästan lika viktig som fönstrets kvalitet – annars kanske inte fönstret får den positiva effekt på uppvärmningskostnaden som man hade hoppats på. Dels måste fönstret placeras rätt men även isolering, fönsterbleck, foder, lister med mera måste bli bra. Vid fönsterbyte i Stockholm ska man därför vara noga med att välja en leverantör och montör som har både erfarenhet och utbildning i att byta fönster, och som också lämnar garanti på både fönster och utfört arbete. Kontakta därför ett par olika företag och fråga vilka olika fönstersystem som de arbetar med och be om ett kostnadsförslag samt referenser.