Kategorier
Miljö

Välj klimatsmart

Vad kan du göra för klimatet? Du kanske tänker att du inte kan påverka, men vi alla kan göra något. Det kan vara att handla miljövänligt, byta till energisnåla lampor eller äta mindre kött.

Om alla tänker att man som en enskild människa inte kan påverka klimatet så blir det ingen förändring till det bättre. När en person gör klimatsmarta val så kan det lätt sprida sig vidare till andra människor. Helt plötsligt så kanske just du påverkat flera människor i din omgivning att välja klimatsmart. Det finns många sätt att påverka klimatet och en sak som har stor betydelse är vad du äter. En vegetarisk eller en vegansk kost minskar miljöpåverkan avsevärt, eftersom djurhållning är en stor bidragande faktor till klimatförändringen.

Energibesparing

Att spara på energi är också ett bra alternativ för dig som vill göra klimatsmarta val. Det kan du göra lätt genom att byta ut din belysning hemma till energisnåla lampor. En annan sak du bör ha koll på är om dina fönster är tätade ordentligt. Du vill ju inte att värmen ska dra rakt ut genom dina fönster. För dig som är osäker på hur och var du gör av med energin i ditt hem så kan du utföra en energideklaration. Det gör man genom att mäta var energin tar vägen i ditt hem och hur mycket som du gör av med och på vad. Det är smart att göra en energideklaration eftersom du då vet precis hur din energiförbrukning ser ut och hur du kan förbättra den.